dimecres, 25 de febrer del 2009

Epidermis

En el llenguatge i en la literatura, el tòpic és un lloc comú, un tema recurrent tractat pels qui fan literatura. Però, gràcies de la sinonímia, tot allò relacionat amb la pell, és la tòpica. Epidermis, A vegades penso que totes les històries han estat explicades, que els tòpics de les històries es repeteixen una i una altra vegada i que el que canvia, simplement, és el punt de vista i els atributs, que marquen la diferència.

Es poden evitar els tòpics en una producció cultural? Des de les pintures costumbristes de Sorolla (que ara s'exposen al MNAC en l'exposició Sorolla. Visió d'Espanya)fins a les fotografies d’Annie Leibovitz a Penèlope Cruz per la portada de Vogue les coses no han canviat tant. Aprofitant l’avinentesa i amb l’Oscar de Pe pel seu paper a Vicky, Cristina, Barcelona, s’ha de dir que el filme és una postal súper turística de la ciutat. Com gosa Allen dir que una de les seves protagonistes pretén fer un màster en Catalan identity si els nord-americans no saben situar Espanya en un mapamundi. En el fons el que necessitaven era una representació llatina en l’art i la cultura al seu país. En aquest cas, i en molts altres observem, estupefactes, la imatge que l’estranger té: les cinc S per què els anglesos vénen a visitar-nos: Sea, Sun, Sand, Sangria and Sex. I és tot un peix que es mossega la cua, perquè vénen buscant això, i els ho oferim com qui concedeix un capritx a un nen amb una rebequeria. Un altre exemple flagrant de la imatge de l’Espanya profunda engominada y de palillo en boca és el festival d’Eurovisió. La presentació del país és la més nefasta accentuació dels tòpics típics i denigrants entre els quals hi podem trobar la siesta, la fiesta, els braus, el futbol, les sevillanes, la guitarra, el macho español de pelo en pecho con traje de luces, Curro Jimènez o la paella.

El que, en part, alimenta els tòpics és l’economia, aquest país es mou (o movia) per la totxana i el turisme. La tòpica és un reclam econòmic.

Quina és la imatge que volem donar a l’estranger i quina és la imatge que tenim per l’estranger? En el fons els tòpics són, per definició, superficials i epidèrmics. La imatge en profunditat no és res més que allò quotidià i que no es pot veure si no vius en un lloc estrany. La generalització és un gran mal i en ocasions no m’agrada pensar allò que deia Jean Baudrillard: “El simulacro no es lo que oculta la verdad. Es la verdad la que oculta que no hay verdad. El simulacro es verdadero”.

Centrant-nos en el tema de nou, el tòpic en una producció cultural és altament inevitable, però quan s’eludeixi, quan es canvia el punt de vista a l’hora d’explicar la història, és quan arriba l’èxit de la distinció i l’exclusivitat.

dimecres, 18 de febrer del 2009

L'expulsió dels moriscos del 1609, res de nou


Aquest any es commemoren els quatre-cents anys de l’expulsió dels moriscos a la península, en el fons, res de nou en la tendència de la història de l’Estat. Ja l’any 1492 els reis Catòlics van ordenar expulsar tots els jueus del seu reialme. Tot plegat, ambdues expulsions, en el fons, tenen un comú denominador: una base econòmica.

El descobriment d’Amèrica el van subvencionar els jueus, deixant els reis ben endeutats, i quan van veure que no podien fer front als terminis, la solució va ser, sense miraments, fer-los fora, literalment parlant. Tot i això, la versió oficial i completa aporta explicacions com ara que els jueus van matar Jesús i l’Església s’hi va posar pel mig.

Precisament l’Església Catòlica Apostòlica i Romana atiava el poble perquè volia, i és el que sempre ha volgut i voldrà, ser el pensament únic, per tant els musulmans eren un problema. La solució era convertir-los o fer-los fora. Ja ho té això la religió cristiana: Deu va expulsar Adam i Eva del jardí de les delícies. L’any 1502 es va decretar la conversió o expulsió dels moriscos, una punyalada per l’esquena que es contradeia amb la negociació per l’entrega del regne de Granada. Repressió a la comunitat, prohibició de la llengua, baptismes massius i crema de llibres. Si alguna cosa puc dir de ben certa és: "no te'n refiis de qui crema llibres". L’expulsió no es va fer efectiva fins l’any 1609 amb Felip III, un segle més tard de difícil convivència entre dos pobles enfrontats innecessàriament i artificiosa. Fins l'any 1616 no va finar el procès.

El procediment es va endarrerir tant perquè hi havia Nobles i terratinents a qui els interessava aquella situació d’esclavitud dels moriscos. Aquest cop també trobem la base econòmica de l’assumpte: Senyors Nobles van aprofitar-se de la confiscació de terres, però d’altra banda molts burgesos i terratinents es van veure afectats i fins i tot arruïnats per la partida de 118.000 moriscos de València, 61.000 d’Aragó, 45.000 de Castella i Extremadura, 16.000 de Múrcia i 32.000 d’Andalusia. Tot i la desastrosa situació econòmica en què van quedar alguns, l’expulsió de tanta gent significa l’expulsió de cultura, societat, tècnica, coneixements, ciència, literatura i un llarg etcètera, empobrint i segant la cultura de la península que deixaven endarrera obligats, des de l’altra costa del Mediterrani estant, els moriscos expulsats.

Sempre és més fàcil no acceptar qui és diferent, és més fàcil fer fora qui és diferent, és més fàcil controlar una massa homogènia que no pas una d’heterogènia.

Avui dia sembla que l'arab i els clixés i prejudicis sobre l'Islam ens facin incomprensible el prestigi i la gran aportació a Europa del món i la cultura dels moriscos. La commemoració de l'expulsió dels moriscos hauria de fer-nos reflexionar sobre la nostra identitat col·lectiva.


ps.: Per saber-ne més http://www.1609-2009.es/