L'altre dia una noia que duia una samarreta descoberta per l'esquena ensenyava un tatuatge de caràcters xinesos. Una de les hostesses de la feina em va ensenyar que duu al peu tres kanjis què no saps què signifiquen. Per què la gent es tatua caràcters orientals? Presisament per això, perquè no saben què signifiquen i tot el que és oriental sembla d'un altre món místic, més anitc, més ancestral, més savi, més espiritual. Dur-ho escrit al cos dóna la sensació de formar-ne part i voler tenir quelcom d'ancestral, místic, llunyà... com d'un altre món. Com una concubina tailandesa de cabells negres i mirada més profunda que l'oceà, amb una història torbulenta que li ha ensenyat els secrets de la vida abans que a qualsevol altre i per això els duu gravats a la pell... excepte perquè és occidental i no en té ni idea de què significa.
divendres, 19 de juny del 2009
dissabte, 6 de juny del 2009
Excuses de mal pagador
dimarts, 2 de juny del 2009
Spoilers
dijous, 28 de maig del 2009
L'opi del poble
dilluns, 25 de maig del 2009
Sobre la comunicació cultural
dimecres, 20 de maig del 2009
M'encanta aquest groc
dimarts, 19 de maig del 2009
Sobre la mort de Mario Benedetti
No fos cas que alabéssim ningú en vida, els vius... amb aquests hi tractem cada dia i ningú és digne de ser millor que qualsevol altre, en tot cas quan morim si que ens consideraran millors.
De totes maneres, grande Benedetti.
Un tal Wellerisme
Qui no té feina, el gat pentina i jo el meu l'afaito.
Cadascú sap on li estreny la sabata, per això més val anar descalçat.
dilluns, 11 de maig del 2009
Veronika decideix morir (I)
Si ell no volia que això succeís, per què va plantificar aquest arbre al bell mig del Jardí en comptes de col•locar-lo enllà dels murs del Paradís? Si li demanessin que defensés la parella, possiblement la Mari acusaria Déu d’ perquè, no solament va col•locar l’arbre al lloc que no tacava, sinó que, per acabar-ho d’adobar, no el va envoltar de tanques ni cartells, ni va adoptar les més mínimes mesures de seguretat i va exposar al perill a tots els qui passaven per allà.
La Mari també el podia acusar d’: va fer saber a Adam i Eva el lloc exacte on es trobava. Si no ho hagués dit, generacions i generacions humanes haurien passat per la Terra i ningú no s’hauria interessat per fruit prohibit –segur que era en un bosc ple d’arbres iguals, i per tant, sense cap valor específic.
Però Déu no havia actuat així. Ben al contrari, va escriure la llei i va trobar la manera de convèncer algú perquè la transgredís, per poder inventar el Càstig. Sabia que Adam i Eva s’acabarien avorrint amb tanta perfecció i, més tard o més d’hora, posarien a prova la Seva paciència. I es va posar a esperar, potser perquè a Ell –Déu Totpoderós- també li avorria que les coses funcionessin perfectament: si Eva no s’hagués menjat la poma, què hauria passat, d’interessant, en tots aquests bilions d’anys?
No res.
Quan va transgredir la llei, Déu –El Jutge Totpoderós- va simular una persecució, com si no conegués de sobres els amagatalls possibles. I els àngels s’ho miraven i es divertien d’allò més amb aquella brometa (la seva vida també devia ser molt avorrida, d’ençà que Llucifer havia abandonat el Cel); Ell es va posar a caminar. La Mari pensava que aquell fragment de la Bíblia podria ser una bona escena en una pel•lícula de misteri: els passos de Déu, les mirades espantades que la parella s’intercanvia, els peus que, de sobte, s’aturen al costat del seu amagatall.
- On ets? –va preguntar Déu.
- He sentit els vostres passos al jardí, he tingut por i m’he amagat perquè vaig nu –va respondre Adam, que no sabia que aquesta afirmació el convertiria en reu confés d’un delicte.
I ja està. Gràcies a un truc molt senzill: fer veure que no sabia on era Adam ni el motiu de la seva fugida, Déu havia aconseguit el que volia. Tot i així, perquè la platea d’àngels que observava atentament l’episodi no en tingués cap dubte, Ell va decidir anar més enllà.
- I qui t’ha fet saber que anaves nu? –li va demanar Déu, sabent que aquesta pregunta només tenia una resposta possible.
- Perquè he menjat el fruit de l’arbre del coneixement.
Déu va expulsar la parella i els seus fills també van haver de pagar pel delicte (avui dia, també els passa els fills dels delinqüents), i es va inventar el sistema judiciari: llei, transgressió de la llei (tant se val si és lògica com si és absurda, això no té importància), judici (on el més experimentat derrota l’ingenu) i càstig.
dimecres, 6 de maig del 2009
dilluns, 4 de maig del 2009
La crisis llega a Disney
M: el último?
I: Yo, estamos jodidos, eh?
M: Jodido lo estarás tu, malditos buenos de las pelícluas! Sois unos quejicas!
I: Perdone señora?
M: Yo, su maleficiente majestad, y si, siempre ganáis en las películas, con sus finales felices, sus princesas y anises. Nosotros siempre salimos perdiendo, truncais nuestros planes, nos matais, humillais y encima somos el mal ejemplo! Si vosotros soys "buenos" es gracias a nosotros, sin nosotros, vosotros no sois nadie! Gracias a nosotros teneis las vidas que teneis, desagradecidos!
I: perdone su majestadf paliducha, déjame buscar tesoros y matar nazis tranquilamente, que la crisis nos afecta por igual a todos.
M: Cuando cumplas 16 años te pincharás con el huso de una rueca, y morirás"
I: No es por nada, pero tengo casi 50 años.
M: Maldición! Lo siento, es que estoy muy alterada: no puedo con la hipoteca del Castillo del Mal y ahora, encima, hacen un ERE en Disney.
I: Te comprendo, yo hice mis pinitos como cazatesoros, pero me gasté todo en una estúpida montaña rusa, que para más inri va hacia atrás... Maldito tio Gilito y su especulación immobiliaria! A ése no le afecta la crisis!
S: Siguiente!
M: Bueno querido, nos vemos mañana en otra cola, la del INEM...
Maléfica
- Qué lo identifica como personaje?
Malvada, vestida de negro, alta, estilizada, pálida, poderosa, creída, engreída, ostentosa.
- Valores positivos o negativos?
Es muy ingénua y creída, no valora al resto, ése es su punto débil.
- Cómo me situaría frente al personaje?
Con admiración y submisión, pues es muy creída.
- Qué tipo de producto cultural haría con el personaje?
Su biografía o una entrevista de caracter.
Maléfica és, per a mi, la dolenta més doleta de totes les pel·lícules Disney, m'explico...
1.- La madrastra de Blancaneus no suporta que la seva fillastra sigui més bella que ella.
2.- Stromboli tan sols busca treure benefici d'en Pinocho.
3.- La madrastra de la Ventafocs, vol "col·locar" a les seves filles.
4.- Cruella de Vil: Vola fer-se un abric.
Podria seguir nombrant als malvats de Disney, i a molts d'ells (tret d'alguns) els trobariem una motivació per ser dolents, però Malèfica? Maléfica és dolenta peruqè és dolenta! Persegueix a Aurora durant 16 llargs anys per tal que no s'escapi del seu malefici. El seu aspecte, amés, de negre rigurós, alta, estilitzada, punxeguda i amb un corb a l'hombro, és totalment tètric.
Som herois normals
Llavors topem amb una primera impressió de la societat, primerament reduida a quatre coneguts i saludats de l'escola, convidables a aniversaris, total és l'unica xarxa emocional que tens, i un ens superior que ho sap tot, inclús més que els pares, la profe. "anirasalaprofe" és la frase magica per aconseguir alguna cosa. La tendra consciència, o sigui, la inconsciència, ens fa feliços. Però la vida segueix i venga, ja et trobes amb una bona xarxa social i n'ets totalment dependent, i ho vols, fins que t'endús la primera bofetada, plaf! I rere d'aquesta en ve una i una altra...
Tot molt maco, si, i hi hem d'afegir que sobrevivim mentre la nostra biologia és atacada per bacteris, malalties, estafilococs, l'home del sac i les primeres paranoies basades en pelis de por que no t'han sigut recomenades. La consciència es va formant i la personalitat la volta per la ment, però és molt i extremadament tendra i influenciable per tot i tothom. I les cabories augmenten i surten pels on abans no n'hi havia i problemes on abans tampoc. I som-hi, afegim-hi, a part dels canvis, els atacs bioexterns, la drogodependencia al fet social, la manca de personalitat... afegim-hi l'obsessió per ser avaluats, ja ens tens ofuscadissims per donar la talla, en tot. En aquest aspecte, el de donar la talla, podem arribar a desempallegar-nos de tot per tal d'arribar al mínim establert com a convencional, si no, ai pobre de tu.
Et pots trobar que per expressar-te hagis d'arribar a usar metafores odioses, i t'ho planteges, i et planteges tantes coses i en busques d'altres, com l'amor, la sabiduria, els diners, tot és massa i massa és tot per acabar al clot.
Total i en definitiva, som herois, però convencionals.
dimarts, 21 d’abril del 2009
La nevera
dimecres, 15 d’abril del 2009
Com a conclusió
dimecres, 1 d’abril del 2009
dimarts, 24 de març del 2009
La nostra gran enemiga
El cas és que me n'he adonat que no m'agrada el mundillo aquest. La roba, la nostra gran enemiga. En el fons, els nostres instints més bàsics ens empenyen a quedar-nos sense aquesta segona pell! Sempre desitjem desfer-nos-en, quedar-nos ben nus i desprotegits, però naturals. De fet, la roba tendeix a desaparèixer per si sola, exceptuant estacions amb gran declinació de temperatures, la resta de temporades: destape i reducció al mínim minimalisme (tot i que maxificació de preus). La idea d'Spencer Tunick hauria de ser convertida en llei.
Aquesta (maleïda) segona pell definitoria, que diu tan i tan poc de nosaltres mateixos. Ens deixem definir pel sentit atribuït d'unes marques, d'uns materials, d'una combinació de colors i més val que ho facis be, que sinó l'embolcall farà de prejudici a l'esguard de qualsevol. Ja pots dir molt de qualsevol amb una simple repassada a què duu posat. Un escàner superficial.
I d'altra banda, sobre el mundillo, alerta, que mai estaràs prou a l'alçada i si passes d'una XS: denyed entry. Pedanteria, pretensió, banal adoració de qui marca la tendència i repúdia la resta com a passats de moda. La reconversió del passat en el present és el que es porta i la innovació en la combinació. T'hi has de dedicar exclusivament per saber-ho fer, i jo ja tinc prou feina i d'altres interessos. Com m'agrada, en ocasions, aquesta professió i aquesta carrera buida de sentit, que em permeten criticar per criticar, com deia Alaska.
Com a tot sector, el llenguatge especialitzat és el que es porta i sobretot d'importació. Molt sectari tot plegat. El que més em preocupa, en tot cas, és el cordó sanitari que hi ha entre la passarel·la i el món real, una bretxa que és necessària tal i com en el Mite de la Caverna. El món de les idees i el món real, el món de les idees no és real. Al cap i a la fi, si Amancio Ortega és l'home més ric de l'Estat (i ara també primer de les constructores) serà per alguna cosa, i és que ha intentat rebaixar a la realitat allò que hi ha als aparadors del passeig de Gràcia.
Jo de totes maneres reivindico que la nostra gran enemiga (o una d'elles) hauria de ser vetada i els naturistes tenen tota la raó del món. Convertim la terra en un Fonoll a escala global.
dimarts, 17 de març del 2009
Escapades
En aquest sentit recomano perdre's, no visitar cap monument, menjar al més pur estil autòcton despreciant fast-foods, italians i pseudònims, sortir de festa i lligar amb un usual del lloc i, per exemple, couch surfing. Sempre parlant de viatge en sentit modern i gens extrapolat.
No em sento amb integritat moral per dir com ha de ser el teu viatge a Itaca, és més, el que va escriure el poeta pot ser preciós, però discrepa de qui et diu com viure la teva vida.
dissabte, 7 de març del 2009
Mamá
M'amagaré darrere la semàntica per donar una definició prou circular i inexacta de què és art: l'art és la creació de l'artista (y me quedo más ancho que largo).
I d'aquesta manera tan brillant i aprofitant diverses crisis i redefinicions d'aquest concepte al llarg dels temps, des de la tècnica i l'artesania grega, les sales d'exotismes clàssiques, renaixements i variades morts d'intervenció dadaista, el preu d'un quadre de Mark Rothko, Centre Blanc, es va vendre per 54 milions d'euros. Com? D'un cop de martell a Sotherby's.
Podria parlar d'estètica, del valor de l'art, de la revalortizació, de l'hipervalorització, de l'autoria, de moda, criticar com el capitalisme (i bla bla bla) i sobretot podria simplement dir que:
¡Oh! Mamá, ser protagonista,
Con pieles o harapos con tal de ser trapos,
De estrella solista que hace suspirar.
divendres, 6 de març del 2009
Precarietat i museística
dimecres, 25 de febrer del 2009
Epidermis
Es poden evitar els tòpics en una producció cultural? Des de les pintures costumbristes de Sorolla (que ara s'exposen al MNAC en l'exposició Sorolla. Visió d'Espanya)fins a les fotografies d’Annie Leibovitz a Penèlope Cruz per la portada de Vogue les coses no han canviat tant. Aprofitant l’avinentesa i amb l’Oscar de Pe pel seu paper a Vicky, Cristina, Barcelona, s’ha de dir que el filme és una postal súper turística de la ciutat. Com gosa Allen dir que una de les seves protagonistes pretén fer un màster en Catalan identity si els nord-americans no saben situar Espanya en un mapamundi. En el fons el que necessitaven era una representació llatina en l’art i la cultura al seu país. En aquest cas, i en molts altres observem, estupefactes, la imatge que l’estranger té: les cinc S per què els anglesos vénen a visitar-nos: Sea, Sun, Sand, Sangria and Sex. I és tot un peix que es mossega la cua, perquè vénen buscant això, i els ho oferim com qui concedeix un capritx a un nen amb una rebequeria. Un altre exemple flagrant de la imatge de l’Espanya profunda engominada y de palillo en boca és el festival d’Eurovisió. La presentació del país és la més nefasta accentuació dels tòpics típics i denigrants entre els quals hi podem trobar la siesta, la fiesta, els braus, el futbol, les sevillanes, la guitarra, el macho español de pelo en pecho con traje de luces, Curro Jimènez o la paella.
El que, en part, alimenta els tòpics és l’economia, aquest país es mou (o movia) per la totxana i el turisme. La tòpica és un reclam econòmic.
Quina és la imatge que volem donar a l’estranger i quina és la imatge que tenim per l’estranger? En el fons els tòpics són, per definició, superficials i epidèrmics. La imatge en profunditat no és res més que allò quotidià i que no es pot veure si no vius en un lloc estrany. La generalització és un gran mal i en ocasions no m’agrada pensar allò que deia Jean Baudrillard: “El simulacro no es lo que oculta la verdad. Es la verdad la que oculta que no hay verdad. El simulacro es verdadero”.
Centrant-nos en el tema de nou, el tòpic en una producció cultural és altament inevitable, però quan s’eludeixi, quan es canvia el punt de vista a l’hora d’explicar la història, és quan arriba l’èxit de la distinció i l’exclusivitat.dimecres, 18 de febrer del 2009
L'expulsió dels moriscos del 1609, res de nou
Aquest any es commemoren els quatre-cents anys de l’expulsió dels moriscos a la península, en el fons, res de nou en la tendència de la història de l’Estat. Ja l’any 1492 els reis Catòlics van ordenar expulsar tots els jueus del seu reialme. Tot plegat, ambdues expulsions, en el fons, tenen un comú denominador: una base econòmica.
El descobriment d’Amèrica el van subvencionar els jueus, deixant els reis ben endeutats, i quan van veure que no podien fer front als terminis, la solució va ser, sense miraments, fer-los fora, literalment parlant. Tot i això, la versió oficial i completa aporta explicacions com ara que els jueus van matar Jesús i l’Església s’hi va posar pel mig.
Precisament l’Església Catòlica Apostòlica i Romana atiava el poble perquè volia, i és el que sempre ha volgut i voldrà, ser el pensament únic, per tant els musulmans eren un problema. La solució era convertir-los o fer-los fora. Ja ho té això la religió cristiana: Deu va expulsar Adam i Eva del jardí de les delícies. L’any 1502 es va decretar la conversió o expulsió dels moriscos, una punyalada per l’esquena que es contradeia amb la negociació per l’entrega del regne de Granada. Repressió a la comunitat, prohibició de la llengua, baptismes massius i crema de llibres. Si alguna cosa puc dir de ben certa és: "no te'n refiis de qui crema llibres". L’expulsió no es va fer efectiva fins l’any 1609 amb Felip III, un segle més tard de difícil convivència entre dos pobles enfrontats innecessàriament i artificiosa. Fins l'any 1616 no va finar el procès.
El procediment es va endarrerir tant perquè hi havia Nobles i terratinents a qui els interessava aquella situació d’esclavitud dels moriscos. Aquest cop també trobem la base econòmica de l’assumpte: Senyors Nobles van aprofitar-se de la confiscació de terres, però d’altra banda molts burgesos i terratinents es van veure afectats i fins i tot arruïnats per la partida de 118.000 moriscos de València, 61.000 d’Aragó, 45.000 de Castella i Extremadura, 16.000 de Múrcia i 32.000 d’Andalusia. Tot i la desastrosa situació econòmica en què van quedar alguns, l’expulsió de tanta gent significa l’expulsió de cultura, societat, tècnica, coneixements, ciència, literatura i un llarg etcètera, empobrint i segant la cultura de la península que deixaven endarrera obligats, des de l’altra costa del Mediterrani estant, els moriscos expulsats.
Sempre és més fàcil no acceptar qui és diferent, és més fàcil fer fora qui és diferent, és més fàcil controlar una massa homogènia que no pas una d’heterogènia.
Avui dia sembla que l'arab i els clixés i prejudicis sobre l'Islam ens facin incomprensible el prestigi i la gran aportació a Europa del món i la cultura dels moriscos. La commemoració de l'expulsió dels moriscos hauria de fer-nos reflexionar sobre la nostra identitat col·lectiva.
ps.: Per saber-ne més http://www.1609-2009.es/